Lumen yhdistämät (2023)

Lumen yhdistämät (2023)
Espanja/Yhdysvallat/Uruguay/Chile, seikkailudraama, 144 min
Ohjaus: J. A. Bayona
Käsikirjoitus: J.A. Bayona, Bernat Vilaplana & Jaime Marques
Pääosissa: Enzo Vogrincic, Agustín Pardella, Matías Recalt, Esteban Bigliardi, Diego Vegezzi, Fernando Contingiani, Esteban Kukuriczka, Francisco Romero, Rafael Federman & Valentino Alonso

Netflix-elokuva Lumen yhdistämät (La sociedad de la nieve, 2023) kertoo uruguaylaisen rugby-joukkueen lentoturmasta vuonna 1972. Chileen matkalla ollut kone joutui onnettomuuteen karuissa ja hyytävissä olosuhteissa Andien vuoristossa.

Osa lentokoneen matkustajista kuolee jo lentokoneen törmätessä maahan ja haljetessa kahtia. Osa loukkaantuu ja kuolee myöhemmin – osa jäätyen hengiltä, osa kuihtuen pois ravinnon puutteessa. Osa kuitenkin selviytyy, ja heidän selviytymistarinansa ja neuvokkuutensa mahdottomissa oloissa ovat elokuvan keskiössä.

Lumen yhdistämät on katastrofi- ja seikkailuelementeiltään (kuin myös maisemien ja kuvauksen osalta) vaikuttava mutta toisaalta myös kovin tyypillinen. On katteettomia toivonpilkahduksia, uusia ja uusia vastoinkäymisiä edellisten päälle, lohduttomuutta ja sitä vasten ankaraa taistelumieltä.

Olennaista ja ehkä erityisintä tapauksessa on kuitenkin joukkuehenki. Selviytyjät selviytyvät ankarista oloista ilman suurempia nahisteluita tai valtakamppailua. Nokkimisjärjestys on tasapuolinen, ja kunkin omaa päätöstä kunnioitetaan – jopa silloin kun kysymys on joukkutovereiden syömisestä tai päätöksestä olla syömättä.

Kumpi silloin on suurempi synti, kun syömättömyys tarkoittaa väistämätöntä itsetuhoa? Elokuvan suuri moraalinen kysymys – kannibalismi vai itsemurha? – onnistutaan sivuuttamaan melko nopeasti.

Sen sijaan korostetaan hahmojen sankarillisuutta. Päähenkilöitä on vaikea tunnistaa heti elokuvan aluksi. Kamera ja kerronta kohtelevat hahmoja tasapuolisesti, kun kaikki kohtalot esitetään samanveroisina.

Lopulta erityiseen asemaan nousevat kuitenkin Numa (uruguaylainen Enzo Vogrincic) ja Nando (argentiinalainen Agustín Pardella), jotka tekevät uhrauksista ja ponnistuksista suurimmat auttaakseen muita eloonjääneitä. Heidän hyväksyntänsä kuoleman edessä on kenties se, mikä todella tekee elokuvasta vaikuttavan. Huimat maisemat ja onnettomuuden kuvaus jäävät toiseksi.

Elokuvan näyttelijöiksi on valittu tarkoituksella uusia, tuoreita kasvoja Uruguaysta ja naapurimaa Argentiinasta. Kuvaukset olivat varmasti koettelemus myös näyttelijöille. Onnettomuudesta eloonjääneet selvisivät 72 päivää lumen ja nälän keskellä. Elokuvan kuvaukset Sierra Nevadan vuoristossa Espanjassa kestivät puolet pidempään.

Lumen yhdistämät on jo toinen espanjalaisohjaaja Juan Antonio Bayonan selviytymiselokuva. Bayona tunnetaan myös toisentyyppisistä elokuvista, kuten synkkään lastenkirjaan perustuva Hirviön kutsu (A monster calls, 2016) sekä palkittu espanjalainen kauhuelokuva Orpokoti (El orfanato, 2007).

Lumen yhdistämät edustaa Espanjaa Oscar-kilpailussa. Lisäksi elokuva oli vastikkään Golden Globe -ehdokkaana. Elokuva on katsottavissa 4.1.2024 alkaen Netflixissä.

Suomen Kuvalehti: Kaunis katastrofi (Kalle Kinnunen, 17.12.2023)

Jätä kommentti