Carmen Mola: Verimorsian

Carmen Mola: Verimorsian
Suom. Einari Aaltonen
Romaani, 372 s.
Like, 2020

On melko harhaanjohtavaa verrata espanjalaista Carmen Molaa italialaiseen Elena Ferranteen. Espanjalaisten lukijoiden käyttämä rinnastus viittaa ainoastaan siihen, että molemmat kirjoittavat salanimellä eikä kirjailijan identiteettiä tunneta julkisuudessa.

Muussa mielessä Molalla ja Ferrantella ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Carmen Molan romaani Verimorsian (La novia gitana, 2018) on tyylipuhdas dekkari, jolle läheisempi vertailukohde löytyy Alicia Giménez Bartlettin dekkarisarjasta Petra Delicado, josta on suomennettu neljä osaa.

Verimorsian on ensimmäinen osa kolmeosaisesta Elena Blanco -sarjasta. Like julkaisee sarjan toisen osan Purppuraverkko Einari Aaltosen suomentamana vuoden 2021 aikana.

Petra Delicadon kaltainen kovanaama, Elena Blanco työskentelee komisariona poliisin erikoisyksikössä Madridissa. Hänen alaansa kuuluvat selvittämättömät tai muuten hankalat tapaukset. Verimorsiamessa Blanco saa tehtäväkseen selvittää nuoren romaninaisen raa’an murhan.

Susana murhataan vähän ennen kuin hänen olisi ollut määrä mennä naimisiin. Nainen löydetään morsiuspuvussa. Tämän kalloon on porattu reikiä ja aivoihin tungettu lihansyöjätoukkia. On selvää, että murhaaja on halunnut tuottaa uhrilleen tuskaisan kuoleman. Selviää, että Susanan siskokin on murhattu vuosia aiemmin lähes yksityiskohtaisesti samalla tavalla. Istuuko siskon murhasta vankilassa siis syytön mies? Tämä on dekkarin lähtöasetelma.

Kertomusta kuljetetaan eteenpäin kuin dekkareissa on tapana: tietoja ripotellaan vähitellen, joskus vähän liiankin laahaavaan tahtiin, kunnes vasta lopussa vauhti kiihtyy ja tapahtumat saavat yllättäviä käänteitä yhden toisensa perään.

Elena Blanco on komisariohahmona roisi ja herkkä samanaikaisesti. Nainen on kuin vereslihalla, sillä samaan aikaan romaanissa kulkee rinnalla toinen juoni, joka liittyy Blancon omaan menneisyyteen – lapsen kaappaustapaukseen. Komisariosta on rakennettu varsin persoonallinen hahmo, joka ajaa vanhalla Ladalla, juo grappaa ja laulaa Mina Mazzinia karaokessa ja hässii alaistensa kanssa.

Teossarja nojaakin syystä Elena Blancon hahmoon. Verimorsiamen päätös povaa syventymistä hahmon historiaan seuraavassa osassa, kun edellisen tapauksen päätöksestä löytyykin mahdollisesti uuden alku.

Espanjan rikospoliisista teos antaa lohduttoman, vaikkakin tietysti fiktiivisen kuvan. Poliisin työskentelytavoissa on korruptoituneita ja muuten moraalisesti arveluttavia piirteitä. Teos esittää monesti kysymyksen: onko tarkoitus vangita murhaaja vai noudattaa lakia? Tämä kertonee jotain poliisin uskosta oikeuslaitosta kohtaan. Toisaalta henkilöhahmojen häilyvyys periaatteissaan luo kertomukseen välillä uskottavuuden puutetta.

Vaikkakin tietyiltä osin raaka, Verimorsian on kuitenkin väkevän päähenkilönsä ansiosta verrattain viihdyttävä dekkari. Sarjan pohjalta tekeillä olevan tv-sarjan luulisi myös löytävän yleisönsä suomalaiskatsojien joukosta.

Yksi kommentti artikkeliin ”Carmen Mola: Verimorsian

  1. La novia gitana on mukaansatempaava novela negra -tyylinen dekkari, ja rikos on tyyliin sopivasti aika karsea. Luin tämän espanjaksi ja rikoksen kohdalla olisin toivonut ymmärtäväni espanjaa huonommin. 😉 La Red Púrpura tuo jatkoa isoon tarinaan, vaikka muuten on itsenäinen tarina. Elena Blanco on mielenkiintoinen päähenkilö. Trilogian kolmatta osaa (La Nena) en ole vielä lukenut.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s