Karina Sainz Borgo: Caracasissa on vielä yö

Karina Sainz Borgo: Caracasissa on vielä yö
Suom. Taina Helkamo
Romaani, 208 s.
Aula & Co, 2019

Venezuelassa päivä alkaa vasta paljon myöhemmin, jos verrataan eurooppalaisiin aikavyöhykkeisiin. Karina Sainz Borgo on käyttänyt maantieteellistä aikaeroa esikoisromaaninsa nimessä kuvainnollisesti.

Venezuelassa syntynyt Sainz Borgo on asunut viimeiset kymmenen vuotta elämästään Espanjassa. Hurjissa talousongelmissa ja poliittisissa melkeissä taistelevassa Venezuelassa eläminen on sekä vaikeaa että vaarallista.

Viime aikoina tilanne Venezuelassa on eskaloitunut. Presidentti Hugo Chavezin seuraaja, sosialistista politiikka ajanut Nicolás Maduro syrjäytettiin vallasta vuoden 2019 tammikuussa, kun oppositiojohtaja Juan Guaidó julistautui presidentiksi. Sittemmin monet valtiot, Suomi mukaan lukien, ovat tunnustaneet Guiadón maan väliaikaiseksi presidentiksi.

Maduron syrjäyttämiseen johti muun muassa maan pitkään jatkunut heikko taloustilanne. Venezuelan bolivarin arvo on nykyään täysin mitätön. Maassa kärsitään pahasta lääkepulasta ja nälästä.

Monet ovat päättäneet jättää kotimaansa taakseen ja paeta rajan yli naapurimaihin, kuten Kolumbiaan ja Brasiliaan.

Tähän maailmaan sijoittuu myös Sainz Borgon romaani Caracasissa on vielä yö. Romaanin minäkertoja on kustannustoimittaja, joka tulee toimeen vähäisillä tienesteillään, sillä Espanjassa toimiva meksikolaiskustantamo maksaa hänen palkkansa euroissa.

Romaani kertoo menetyksistä monella tavalla. Teos alkaa kertojan äidin, Adelaidan kuolemalla, mikä johtaakin tyttären ongelmiin, sillä hautauksen järjestäminen vaatii tolkuttomasti rahaa.

Äidin menettämisen lisäksi nuori nainen menettää elämästään turvan – jonkinlainen äidin suoma lämpö ja suoja tuntuvat katoavan. Kaikki muuttuu vain kovaksi ja harmaaksi.

Menettää”, muuttui tasapäistäväksi verbiksi, jota vallankumouksen lapset käyttivät meitä vastaan.

Menettäminen kohdistuu myös menneisyyteen. Jossakin on joskus ollut utopia kauniista ja hyvinvoivasta valtiosta, mutta todellisuus on muuttunut väkivaltaiseksi painajaiseksi.

Kertoja joutuu käymään kamppailua omasta elintilastaan ja oikeuksistaan sekä lopulta veristä elinkamppailua.

Romaanissa on trillerin makua, mikä lienee väistämätöntä, mutta myös suvantovaiheita, joiden aikana kertoja muistelee lapsuuttaan ja kaukaisia sukulaisiaan – aikaa, jolloin kaikki olivat vielä elinvoimaisia.

Elinkamppailu kiertyy kertojan omaksi moraaliseksi kamppailuksi. Kysymys, joka hänen on itselleen esitettävä, kuuluu: mitä hän on valmis tekemään pysyäkseen elossa? Niin kuin monen muun venezuelalaisen myös kertojan tien on johdettava maan rajojen ulkopuolelle.

Sainz Borgon romaanissa on monenlaisia vahvoja naishahmoja, sekä hyviä että pahoja, jos näin voi sanoa. Moraalin taju monimutkaistuu, kun ihmisoikeusrikoksiksi luokiteltavista teoista tulee arkipäiväistä kamppailua.

Yle: Suomalainen Irene Leets muutti äkkirikkaaseen öljyvaltioon Venezuelaan – 50 vuotta myöhemmin hän palasi takaisin romahtaneesta maasta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s