Teatteri Mundo: Hetki | Moments of Beauty

Joele Solinas & Iina Löppönen. Kuva: Jussi Ronkainen.

Teatteri Mundo: Hetki | Moments of Beauty
Ohjaus: Kerttu Pyy
Esiintyjät: Iina Löppönen & Joele Solinas
Äänisuunnittelu: Karen Soinila
Videoprojisoinnit: Jussi Ronkainen
Valosuunnittelu: Juho Rekilä
Näytökset: 27.9.–20.10.2019

Teatteri Mundon pieni sympaattinen näyttämö on sisustettu pelkistetysti. Näkymää hallitsee seinälle ripustettu valkoinen lakana ja huoneen nurkassa näyttävä kaakeliuuni. Tilaan sopii täydellisesti Kerttu Pyyn ohjaama lähes sanaton esitys Hetki | Moments of Beauty.

Lakanalle heijastetaan herkästi välkkyvää videokuvaa, jossa erottuu kukan terälehtien muodostama yksityiskohta. Samalla ääniraidalta kuuluu erikielisten ihmisten puhetta. Nauhalla ihmiset luettelevat asioita, joita he pitävät kauniina.

Itse näyttämöllä esiintyvät Iina Löppönen ja Joele Solinas, jotka luovat sanattomasti mutta selkein elein katsojia hymyilyttävän pienen kertomuksen.

Runsas ilmeily, miimiset eleet ja liioitellut tunneilmaisut riittävät katsojalle, jotta voi ymmärtää, minkälaisesta suhteesta henkilöhahmojen välillä on kyse. Nämä kaksi hahmoa juovat yhdessä teetä, luuttuavat lattiaa ja irtautuvat välillä rakastavaisten rooliin nappaamalla kynän käteen ja kirjoittamalla toisilleen kirjeitä.

Esitys etenee turhia hötkyilemättä. Pyy on onnistunut luomaan lavalle pysähtyneitä hetkiä, joihin kätkeytyy kiinnostavia säväyksiä. Kiireettömässä tilassa katsojan mielenkiinto syvenee arkisiakin asioita, kuten lusikkaa tai luutturättiä, kohtaan. Arkisesta tulee seremoniallista.

Arkisia asioita ja esineitä onkin lähestytty sellaisella innolla ja uteliaisuudella, johon lapset tuntuvat nykyisin vain kykenevän. Esiintyjien väliset kohtaamiset ovat paikoin hyvin leikillisiä, joskus jopa lapsellisella tavalla kinastelevia. Kohtaukset hymyilyttävät taatusti kaikenikäisiä, sillä tunteisiin on helppo samastua.

Iina Löppönen & Joele Solinas. Kuva: Jussi Ronkainen.

Hetki | Moments of Beauty kuvaa ennen kaikkea kauniita asioita. Se ei kuvaa kauneutta itseään tai erityisemmin pohdiskele kauneuden olemusta. Kauniit asiat otetaan vastaan epäilemättä, minkä ansiosta voidaan todeta, että ne myös yhdistävät ihmisiä. Kauneuteen kuuluu inhimillisyys.

Kauneuden perusluonteeseen kuuluu myös hetkellisyys, sillä kaikki elävä kuihtuu ja kuolee joskus. Kauneuden päättymistä ei ole esityksessä vältelty. Jos rakkaus tai kukat ovat kauniita asioita, on tarpeen mainita, että joskus nekin kuolevat.

Äänisuunnittelija Karen Soinila istuu lavan reunassa ja luo oman äänensä ja soitinten avulla ainutkertaisen äänimaiseman, joka reagoi herkästi esiintyjien liikkeisiin. Hetkellisyyden luonnetta on näin korostettu myös esityksen livesäestyksellä. Ainakin hetkellisesti esitys saa katsojan suhtautumaan elämään himpun verran kiireettömämmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s