Arturo Pérez-Reverte: Vakooja

vakooja

Arturo Pérez-Reverte: Vakooja
Suom. Einari Aaltonen
Romaani, 300 s.
Like, 2017

Falcó on espanjalaisen Arturo Pérez-Reverten uuden romaanisarjan päähenkilö, Espanjan sisällissodan aikaan toimiva vakooja, joka pyrkii työskentelemään valitsematta puolta kansakuntaa kahtia repivässä sodassa.

Vakooja (Falcó, 2016) on hyvin perinteinen, synkkä, noir-henkinen vakoojaromaani. Vaikka Pérez-Reverte tunnetaan kotimaassaan arvostettuna kaunokirjailijana, on Vakooja henkilöhahmoiltaan ja juoneltaan lopulta hyvin tavanomainen teos.

Kenties romaanin ansioksi voisi nimetä tapahtumien sijoittamisen historialliseen kontekstiin. Kirjailija tuo aikakautta hyvin tarkasti esiin pienissä yksityiskohdissa, kuten tupakkamerkeissä, jotka teoksen suomentanut Einari Aaltonen on viisaasti jättänyt kääntämättä. Romaani huokuu autenttisuushakuisuutta. Kaiken on oltava oikein.

Kaikki teoksen tapahtumat eivät kuitenkaan täysin vastaa todellisuutta, sillä kuten kirjailija esisanoissaan toteaa, on hän ”muuttanut eräitä historiallisia yksityiskohtia fiktion tarpeisiin”.

Uskon, että romaani on kiinnostanut espanjalaisia lukijoita juuri siksi, että tapahtumat on sijoitettu Espanjan sisällissotaan ja tavallaan romaani tulee osoittaneeksi joitain syy ja seuraus -suhteita tuon ajan tapahtumien etenemiselle.

Suomalaiselle lukijalle teos näyttäytyy kuitenkin enemmän perinteisenä dekkarina, eikä se tämän vuoksi välttämättä tee lukijaan suurta vaikutusta, jollei lukija kykene näkemään tapahtumien taustalla vaikuttavaa kahtia jakautunutta maailmaa ja suhteuttamaan tapahtumia siihen.

Kuten sanottua, kyseessä on kirjasarja, jonka seuraavakin osa, Eva (2017), on jo ilmestynyt alkukielellä. Eva on olennainen henkilöhahmo myös Vakoojassa.

Falcó saa äärioikeistolaisilta falangisteilta tehtävän vapauttaa puolueen perustaja José Antonio Primo de Rivera kansallismielisten vankilasta. Kyseessä on diktaattori Miguel Primo de Riveran poika. Falcón tehtävä on soluttautua kansallismieliseen Alicanteen, missä myös Eva työskentelee soluttautujana maan alla.

Sanomattakin selvää, että kauniin ja ammattitaitoisen Evan ja naistenmieheksi kuvatun Falcón välille syntyy suhde. Suhteella on lopulta arvaamattomia seurauksia, jotka vaarantavat koko operaation. Kuten historiankirjat kertovat, José Antinio teloitettiin jo sisällissodan ensimetreillä.

Tavanomaisista elementeistään ja rakenteestaan huolimatta, teoksella on omat hienovaraiset piirteensä, jotka tekevät siitä kiinnostavan.

Pérez-Reverte esimerkiksi kuvaa tiedustelupalvelun ja sodan vastapuolten päätöksiä ja etenemistä kuin mestarien shakkiottelua.

Sama pätee romaanin kirjoittamiseen, tarvitaan strategian tajua, jos aikoo yllättää lukijan. Romaanista käy perinpohjaisesti ilmi, kuinka olennaista on tietää, mitä vastustaja ajattelee ja olla aina askeleen edellä toista.

EDIT: Sarjasta on ilmestynyt Espanjassa lokakuussa myös jo kolmas osa, Sabotaje.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s