Turun ylioppilasteatteri: Kakaja raznitsa

28481ac68913357a4c24baca9aff7570
Äinemöinen & kuoro Kuva: Oona Paukkonen

Turun ylioppilasteatteri: Kakaja raznitsa
Esitykset: 14.10. – 18.11.
Ohjaus & käsikirjoitus: Juha Hurme
Puvustus: Miretta Kujamäki & Minea Lehtinen
Lavastus: Miretta Kujamäki
Valot: Olavi Ermala
Musiikki: Saara Mänttäri
Näyttelijät: Heikki Ellilä, Ville Flykt, Nadja Uusiperhe, Sara Koiranen, Karolina Jalarvo, Suvi Puttonen, Katri Aholainen, Saara Mänttäri, Veera Knuutila, Karolina Vilppo & Minea Lehtinen

Kakaja raznitsa on jo kuudes Juha Hurmeen ohjaama esitys Turun ylioppilasteatterille. Esiintyjien luonnikkuudesta päätellen Kakaja raznitsa on kuin kotonaan ylioppilasteatterilla, jonka näyttämön tumma, tiivis tila alkaa jo muistuttaa luonteenomaisesti hurmeikkaalta.

Kakaja raznitsan teksti perustuu Suomen kansalliseepos Kalevalaan, jonka omaleimaista runomittaa on käytetty runsaasti hyödyksi esityksen polveilevassa replikoinnisssa. Alkusointuja uhkuva nelipolvinen trokee luistaa näyttelijöiltä niin sujuvasti, ettei katsojan korva kerkeä vastaanottamaan koko samankaltaisten äänteiden sekamelskaa. Jää vain mietityttämään, miten suomen kielen saakin kuulostamaan niin oudolta.

Kakaja raznitsassa suhde Kalevalaan on samaan aikaan utelias ja tutkiskeleva, mutta toisaalta parodinen ja rienaava. Esitykseen on sisällytetty tunnistettavasti Kalevalan silmiinpistävimpiä kohtauksia. Turun murretta ähkivä Äinemöinen (Heikki Ellilä) kosii impeä toisensa perään, Aino (Katri Aholainen) menee mereen, Ilmo Seppärinen (Ville Flykt) takoo muka-sammon, käydään sotaa Pohjolassa ja Lemmingin äiti (Suvi Puttonen) kerää poikansa palaset kokoon Tuonelan joesta.

Muuten perin irrallisista osista koostuvaa tarinaa kuljettaa eteenpäin esitystä valaiseva ja kommentoiva kuoro (Veera Knuutila, Karolina Vilppo & Minea Lehtinen), joka kytkee esityksen nykypäivän murheisiin.

Kakaja raznitsassa erottuu tavoite purkaa suomalaisen identiteetin muodostumisen historiaa. Suomalaiseen kulttuuriperintöön viittaamalla siinä tavoitellaan jotain alkukantaisia lähtökohtia, joista suomalaisten synkeä itsekuva muodostuu.

21aaf1383a2f7750eeb71de00980d2ce
Aino ja äitinsä Kuva: Oona Paukkonen

Esityksessä Kalevalaa lähestytään pitkälti naisnäkökulmasta. Vetistelevät mieshahmot jäävät rannalle ruikuttamaan, kun itsenäiset immet antavat rukkaset ja vahvat äitihahmot, Louhi (Karolina Jalarvo), Ainon äiti (Sara Koiranen) ja Lemmingin äiti (Suvi Puttonen), pitävät huolta jälkeläisistään.

Eikä pelkästään Kalevalaa, vaan tekstissä on sörkitty myös Kantelettaren virsirunoutta. Esitystä voisi luonnehtia heleästi rienaavaksi juuri naisnäkökulmansa takia. Viimeistään kun kristinusko on yltänyt Pohjolaan ja Pohjan tytär (Nadja Uusiperhe) lausuu ”Mataleenan virttä”, voisi sanoa jonkinmoisen emansipaation tapahtuneen Kalevalan naishahmojen kohdalla. Kakaja raznitsassa Kalevalan naiset ovat myös kuvankauniita seireenejä, eivät noitamaisia koukkunokkia, jollaisina esimerkiksi kansallisromanttinen kuvataiteemme on pyrkinyt naishahmoja esittämään.

Kakaja raznitsa on kehtaava komedia, joka on tarttunut kansalliseepokseemme kielellisiä lähtökohtia ylistäen ja nostanut esiin uudenlaisen, sankarihahmojaan uudelleen arvioivan eepoksen.

Näyttelijöiden avoin esiintyminen ja liikkuvuus sekä taidokkaat musiikkikohtaukset tekevät esityksestä yhtenäisen ja helposti lähestyttävän. Esityksen rytmiikka toimii varmalla viehätyksellä, ja juoni etenee yllätyksellisyyttä unohtamatta. Puolitoistatuntinen kurkistus uudelleen sovitettuun kansallismaailmaan on pelkistetty mutta ehyt, rikkaalla kielellä väritetty johdatus nykyteatteriin ja kansanperinteeseen.

Turun Sanomat: Teatteriarvio: Kevyen pinnan alta pilkottaa kysymysten syvyys

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s