Grus Grus Teatteri: Hamlet – koko totuus

hamlet_hirez_6

Grus Grus Teatteri: Hamlet – koko totuus
Esitykset 29.9. – 2.2.
Ohjaus: Ville Kurki
Käsikirjoitus: Ville Kurki & työryhmä
Valot: Jarkko Forsman
Äänet: Kalle Terästö & Jarno Sakki
Näyttelijät: Jaakko Ohtonen, Sofia Molin, Markku Tuulenkari, Ishmael Falke, Janna Haavisto & Jarno Sakki

Grus Grus Teatterin omaperäinen esitys Hamlet – koko totuus johdattaa läpi Turun linnan keskiaikaisen miljöön. Tässä esityksessä ei ole kulisseja, vaan yleisö kohtaa esityksen samassa tilassa ja samalla tasolla näyttelijöiden kanssa. Yleisöllä on myös roolinsa esityksessä. Katsojat jaetaan Rosencrantzeihin ja Guildensterneihin.

Hamlet lienee Shakespearen näytelmistä kaikkein esitetyin ja muunnelluin. Siitä on tehty myös lukuisia käännöksiä. Näytelmän ohjaaja Ville Kurki paljastaa käsiohjelmassa omaksi suosikikseen Aki Kaurismäen elokuvaversion Hamlet liikemaailmassa.

Grus Grus Teatterin esitys on pitkälti uskollinen Shakespearen alkuperäistekstille, mutta paljon siitä on myös karsittu pois. Samalla esitystä on nykyaikaistettu. Onhan selvää, että kaikkien tuntema teksti vaatii uudistamista. Viittaukset nykyhetkeen vilahtavat sivulauseissa ja kiinnittävät kuolemattoman tekstin tähän päivään.

Esityksen keskiöön on nostettu kaksi hyvin laajaa ja vaikuttavaa teemaa, joista toinen ilmenee jo esityksen nimestä. Totuus on se, mitä nyt ajetaan takaa. Toisena teemana hallitsee inhimillisyys, jota käsitellään kuoleman kautta. Heti Turun linnan porteilla yleisöä odottaa vastassa rivi pääkalloja muistuttamassa ihmiselämän rajallisesta kestosta. Memento mori on jatkuvasti läsnä esityksessä.

Esityskokonaisuus on hyvin rohkeasti rakennettu yksittäisten ja toisistaan irrallisten kohtausten varaan. Yleisö jaetaan kahteen osaan, jolloin katsojat näkevät kohtaukset eri järjestyksessä. Tällä tavoin teokseen syntyy  näkökulman vaihtelua.

Sillä on tietenkin suuri merkitys, kuuleeko katsoja ensin Hamletia (Jaakko Ohtonen) vaiko Claudiusta (Markku Tuulenkari) tai tapaako katsoja ensin hersyävän kuningatar Gertruden (Sofia Molin) vai kuningasparia ja kuolemaa pilkkaavan haudankaivajan (Ishmael Falke). Esitysjärjestys vaikuttaa henkilöhahmoista muodostuvaan vaikutelmaan.

Näytelmän nimen Hamlet – koko totuus voidaan nähdä viittaavan myös siihen, että rikotulla rakenteellaan esitys kommentoi Shakespearen hyväksi käyttämiä draaman keinoja. Shakespearen Hamletissa on paikoitellen osoitettu selvä paikka sisäislukijalle ja pyritty vaikuttamaan lukijan tunteisiin ja sympatioihin. Grus Grus Teatterin Hamlet – koko totuus pyrkii purkamaan näitä omaksuttuja käsityksiä näytelmän henkilöhahmoista ja näyttämään hahmot kirjaimellisesti kokonaisina ja eri näkökulmista.

hamlet_hirez_4

Lopuksi esitys päättyy joukkokohtaukseen, jossa kaikki henkilöhahmot (yleisö mukaan luettuna) ovat läsnä. Hamletin vetävä monologi yltyy julistuksenomaiseksi epäilyn ja kyseenalaistamisen puolustukseksi. Viimeistään tässä vaiheessa katsojalle ei jää epäselväksi, miksi Hamlet on taas kerran ajankohtainen. Hamlet paljastaa koko totuuden, joka on helppo vastaanottaa. Se suorastaan voimaannuttaa. Lopussa totuuden ja kuolevaisuuden teemat kiedotaan yhteen. Maailmassa on paljon sanoja, mutta varmaa on vain kuolema.

Esityksen toteuttaminen Turun linnan sokkeloisiin tiloihin on taatusti ollut haastavaa. Esitys vaatii yleisöltään kärsivällisyyttä, sillä siirtyminen kapeissa käytävissä ja rappusissa tilasta toiseen vie jonkin verran aikaa. Paikoitellen toteutus vaikuttaa hieman kömpelöltä, mutta lopulta intensiivisesti näytelty esitys palkitsee kärsivällisyyden. Siirtymävaiheet ja hiljaiset hetket tavallaan myös rytmittävät esitystä ja jättävät katsojalle tilan hengähtää. Kaiken kaikkiaan esitys on sekä toteutukseltaan että sisällöltään hyvin vaikuttava.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s