Jo-Jo Teatteri: Sinun kanssasi

sinunkanssasi-kuvat-0013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jo-Jo Teatteri: Sinun kanssasi
Esitykset 18.9. – 8.10.
Teksti ja ohjaus: Tuulia Lindholm
Valo- ja äänisuunnittelu: Paul Damade
Lavastus: Tuulia Lindholm & Tito Tuononen
Puvustus: Minea Lehtinen
Maskeeraus: Pinja Junninen
Näyttelijät: Anneli Larkia, Maija Nyström, Päivi Sippola, Vilma Laurila, Olga Rantalaiho

Jo-Jo Teatterin esitys Sinun kanssasi ei edusta kovin syvällistä draamaa, eikä sitä sellaisena tulisikaan arvostella. Sinun kanssasi on kaunis esitys, todellinen nostalgiapläjäys, joka saa katsojan kaihoamaan vanhojen hyvien aikojen perään, vaikkei olisi vielä kultaisella 50-luvulla syntynytkään.

Kellohameet liehuvat, on lavatansseja ja kujeilevia katseita. Taustalla soi Olavi Virta ja Laila Kinnunen. Esityksessä on päästy tunnelman ytimeen. Tarinan pääosassa on Hilma, höperöiän saavuttanut mummi, jota näyttelee sympaattinen Anneli Larkia. Näytelmäteksti koostuu pääosin Hilman nuoruuden muisteloista.

sinunkanssasi-kuvat-0010

Hilmasta luodaan kuvaa nykypäivälle tyypillisenä yksinäisenä vanhuksena, jolle jälkeläisillä ei työelämän kiireiden jälkeen jää enää aikaa. Lapsenlapsi Eva (Vilma Laurila) käy kyllä tunnollisesti muistuttamassa mummiaan lääkkeiden syönnistä ja riittävästä levosta, mutta kunnon juttutuokioille ei riitä aikaa. Esityksessä korostetaan, että vanhukset tarvitsisivat ennen kaikkea kuuntelijaa, jotakuta, joka jaksaisi kuunnella tarinoita ”ajalta, jolloin kaikki oli vielä hyvin”.

Nuoruuden kuohuviin tunteisiin ja tyrskyävään rakkauteen ei dementiakaan pysty kajoamaan. Muistisairaalle Hilmalle nuoruus on kuin eilinen päivä, johon on autuasta palata, kun nykyelämä tuntuu paikallaan junnaavalta.

Esityksessä on omaperäisesti käytetty hyväksi pantomiimia ja näin tuotu lavalle lisää henkilöhahmoja, mielikuvia ja tapahtumapaikkoja. Esityksen näyttelijäkaarti koostuu vain naisista, mutta henkareiden ja puvuntakkien kekseliäällä hyödyntämisellä lavalle saadaan piipahtamaan useampikin enemmän tai vähemmän herrasmieheltä vaikuttava mieshahmo.

Tanssi- ja musiikkikohtaukset tuovat muuten turhan suurelta ja tyhjältä vaikuttavaan näyttämötilaan täytettä. Tunnelmoinniltaan tiiviit kohtaukset jäävät aluksi hieman vaisuiksi mutta paranevat ja monipuolistuvat loppua kohden. Henkilöhahmoista Päivi Sippolan esittämä Heli loistaa eloisuudellaan yli muiden ja saa parhaiten kontaktin yleisöön.

Sinun kanssasi on viehkeä esitys täynnä punattujen huulten ja hulmuavien helmojen ylistystä. Vaikka sanotaan, että aika kultaa muistot, miksei niihin silti voisi heittäytyä huoletta.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s