Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa

1156

Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa
Romaani, 334 s.
Teos, 2016

Säädyllinen ainesosa kertoo ennen kaikkea vakoilusta, ruoasta ja naisten välisestä rakkaudesta. Yhdistelmä on yllättävä ja vakuuttava.

Erinäiset ruokaan, sen valmistamiseen ja siitä täysin rinnoin nauttimiseen liittyvät asiat, kohtaukset ja muistot toimivat teoksen läpi kantavana voimana. Ruoka tuo teoksessa yhteen kaksi naista, Saaran ja Elisabethin. He molemmat kertaavat menneisyyttään ja nykyisyyttään suhteessa ruokaan.

Tapahtumat sijoittuvat 1940-1950-luvuille. Kerronnan keskiössä on Saara, aviomiehensä ja poikansa kanssa Helsinkiin muuttanut nuori kotiäiti, joka ystävystyy pian naapurissa asuvan Elisabethin kanssa. Saara ja Elisabeth tuntuvat aluksi toistensa vastakohdilta. Saara on pidättyväinen ja vaatimaton. Elisabeth taas kulkee aina punatuissa huulissa ja korkokengissä. Saara viettää paljon aikaa huolehtien lapsestaan ja turhautuen yksin kotona, kun taas Elisabeth juhlii ja järjestää illalliskutsuja harva se ilta kaupungin nuorehkolle taiteilijaluonteille.

Vähitellen naiset alkavat vetää toisiaan puoleensa ja heidän välillä kehkeytyy rakkaussuhde. Paljastuu, ettei se ole kummallekaan ensimmäinen epäsäädyllisenä pidetty suhde. Saaran ja Elisabethin menneisyydessä on yllättävän paljon yhteneväisyyksiä, vaikka he ovat joutuneet kehittymään eri tavoin elämässään.

Teos kertoo myös vakoilusta, johon Saara ja Elisabeth kumpainenkin lopulta sekaantuvat. Kenties juuri vakoilun ilmapiiri tuo teokseen salamyhkäisyyttä ja aukkokohtia, jotka taas luovat teokseen etäännyttävän vaikutelman. Vaikka tarinaan on helppo uppoutua, sen ilmeisen arvoituksellinen kerronta jättää lukijan välimatkojen päähän henkilöhahmojen todellisista aikeista. Pidän ratkaisua sopivana, sillä teoksesta löytyy jo tarpeeksi tarttumispintaa muutenkin. Etenkin 1950-luvun ruoanvalmistusta ja tarjoiluja kuvaavat hetket ovat jo kulttuurihistoriallisesti niin kiinnostavia, ettei kirjaa malta laskea käsistään.

Lukija pidetään mukana tekstin parissa yksityiskohtiin tukeutumalla, mutta laajempiin kerronnan kaariin jää väliin hämäriä loikkia ja arvoituksellisuutta. Pieni pintajännite lisää teoksen kiinnostavuutta.

Kaiken edellä mainitun lisäksi Säädyllinen ainesosa kertoo myös kustannusmaailmasta ja etenkin kustantamoiden kytköksistä politiikkaan ja kansainväliseen vakoiluun. Yhtäläisyysmerkkejä todellisten kustantamojen välille ei tehdä suoraan, mutta vertailukohteita ei ole vaikeita löytää todellisesta kustannusmaailmalsta. Teos tekee selväksi, että kirjankustantajien yhteydet poliittisiin liikkeisiin ja vakoiluun ovat olleet läheisempiä, kuin mitä pelkän sensuurin ja propagandan harjoittamisesta voidaan päätellä.

Leena Parkkinen on taitava ja usealla aihealueella osaava kirjoittaja. Säädyllinen ainesosa on viihdyttävä teos, jonka ruoka-aiheiset kuriositeetit ihastuttavat erikoisuudellaan. Samaan aikaan kerronta tuottaa hankaluuksia samastua henkilöhahmoihin ja ymmärtää heidän ajatuksiaan. Kerronnan kannalta ratkaiseva tekijä on etäännyttävyys, joka syntyy salapuheista ja koodikielestä, jonka pinnan alla kaikki vaikuttaa hyrskyvän. Teos kertoo näennäisesti paljon mutta jättää samalla vielä enemmän pimentoon.

Helsingin Sanomat: Leena Parkkinen kuvaa kauniisti naisten ruumiin ikävää toistensa luokse
Turun Sanomat: Kiehtovaa kaksoielämää 50-luvun Töölössä
Täysien sivujen nautinto -blogi: Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s